Friday, 6 January 2012

South Korea : Prelude

Assalamualaikum

(Amaran : semua entry berkaitan Korea adalah backdated. mianhae~)

Bukan lah prelude sgt pun.

Persediaan ke South Korea bermula pada raya haji tahun 2010. Yakni bile terbeli tiket pada malam selepas beraya-rayaan di Gedong dan Kuching. Bermula bila kawan kata “aku berangan flight pertama yang aku naik adalah ke Korea” camtulah bunyinya (x jadi pertama pun last2 sbb hari tuh beliau kene attend kursus di KK, jadilah kedua kalinya). Jadi time raya haji yg berkenaan tuh ade promo, terembat lah tiket nya. Takde lah promo sgt bile compare2 balik harga dgn org yg pergi sama time ngn kami org, lebih krg je pun. ada yang dapat murah lagi. ces

Antara langkah-langkah persediaan yang diambil adalah.
  1. Google budget travel korea lalu menjumpai blog ini
  2. Secara x lgsg jmpe blog kak fatt pula dan menjumpai banyak blog2 berkaitan
  3. Draft itinerary (rujukan byk dr blog Kak Zarina di atas (1) dan (2) n kak MasZuber)
  4. Book accommodation, study route, exit mana, how to go, what to eat, places of interest, shopping in Seoul (kan bagus kalo time belajar dulu gigih camni)
Semua2 ni boleh check dekat Visit KoreaHi Seoul, Soul of AsiaKorea Public TransportationSparkling Korea dan lain2. kalo x silap, visitkorea ade ofis kat Jalan Raja Chulan. Kot2 boleh dpt T-money percuma ke atau any discount coupon. diri sendiri nak pergi memang tak sempat T_T

Asalnya nak g Seoul je pas tgk gmbr kwn2, tetibe tertgk blog2 yg tempoh masa lbh krg iaitu satu minggu ktorg include Jeju Island dlm Itinerary, terus terjeles. Dan2 buat Itinerary baru, fwd dgn ahli rombongan yg lain.

Seblom dapat confirmation dari ahli jemaah, daku siap survei2 dah keta sewa, kaedah apa nk dipakai berjalan2 di Jeju serta accommodation di sana. Ya. Memang dah bias nk pergi jeju. Nk include kan jeju jugak dlm itinerary. hihi. Sgt berharap ahli rombongan setuju. Dapat kata putus, semua ok, trus book flight ke Jeju. Ade jugak lah compare2 price dgn EastarJet, JejuAir dan AirBusan, namun T'way Air yang menawan hati. Lgpn timing agak ok berbanding yang lain. Mujur tiket murah msh ade, almaklumlah, sebulan seblom nk pegi bah. Terus rembat dan mengconfirmkan keta sewa serta accommodation di Incheon, Jeju and Seoul.

Memandangkan tiket flight ke jeju pada weekend sgt mahal, ktorg pusing2 je itinerary yang ada, amik tiket time weekdays. ni yang final punya. Macam padat, sendat dan ketat kan. Nanti kte tgk tercapai tak itinerary itu. Hahaha.

3 comments:

  1. nih kalu peksa spm buat cengini kompom dpt A hahahha

    ReplyDelete
  2. kan. rujukan pun banyak. kehkeh. awat lah soklan spm x buat mcm neh.

    ReplyDelete
  3. Hi,

    I am Jihee from Trazy, an online travel booking platform exclusively focused on Korea and currently expanding its service to Thailand.

    We are currently looking for travel bloggers who have quality content on destinations in Thailand or Korea, hoping to collaborate and grow together.
    We run a commission based affiliate program and exclusively work with our affiliates for sponsorship, too.

    You can easily sign up at https://www.trazy.com/affiliate. Also, feel free to ask me any questions about the affiliate program. You can contact me at trazycrew@trazy.com. I would be happy to give you more details!

    Thank you!
    Jihee

    ReplyDelete