Monday, 9 January 2012

Rent A Car at Jeju (Part 2)

Assalamualaikum


sambung balik dari entry terdahulu


Kami menyewa kereta dari Rent-A-Car Yeha Tour. Compare2 jugak dgn Hertz dan Avis tapi x banyak beza pun. Kalo jadi member boleh dapat diskaun yang mantap. tak ingat kenapa diri sendiri x register as member (mcm sebab kompleks je tgk borang, lagipun dah last minit kan). Boleh jugak amik kat airport mcm yang kak Noor buat. Boleh jugak rujuk kat sini dan sini untuk maklumat tambahan. Kami amik kereta kecil sahaja. Lebih kurang size viva. Akan datang mungkin boleh ambil convertible car pulak ke. Boleh feeling2 My Girl sket. hahaha

Sebelum
Untuk memandu di luar Negara, anda perlu mempunyai Permit Memandu Antarabangsa yakni International Driving License (IDP). Boleh memohon di JPJ berdekatan. Ingatkan boleh buat kat Serian je, skali kene g Kuching lah pulak. Jarak dari Serian ke Kuching dalam 1 jam. 2x jugak ke Kuching sbb 1st time pergi silap timing, lunch hour, pegawai in charge takde. Kali kedua g Jumaat ptg 3 hari sblm bertolak ke Seoul. Kire mlm tuh nak balik KL ptg baru buat IDP. Keje gile jugak lah sebnarnya. Kalo xdpt buat, mmg cancel trus lah plan nk menyewa itu.
Dokumen yang diperlukan
  1. Borang JPJ L (boleh download kat sini)
  2. 1 Salinan Kad Pengenalan
  3. 1 Salinan Lesen Memandu (mesti valid dalam tempoh setahun)
  4. 1 keping gambar passport.
  5. Wang proses sebanyak RM150
nak sedia lebih sket pun boleh salinan dan gambar di atas
IDP ni valid untuk tempoh satu tahun sahaja
Proses die kejap je sebnanye, tapi biasalah menunggu tuh yang lama


Semasa
Dokumen yang diperlukan masa nak amik keta sewa tuh plak

Print out lah segala confirmation dan voucher, serta map di mana lokasi kereta sewa itu berada. Dalam kes kami, keta sewa itu berada di parking lot Jeju Airport.
Pastikan anda membuat salinan passport dan jugak salinan IDP itu siap2. Senang xde kalut2 nk cari tpmt fotostat.

Setelah mencapai persetujuan di atas segala terma dan syarat, kita check pulak kondisi kereta itu. Keta ktorg masa dpt mmg dh ade scratch, jd die take note lah dlm brg itu. kat rim tayar pun ada. Tangki minyak pula menunjukkan di kotak no 6. Jadi bile pulang kan kereta kelak, kondisi nye kene sama drpd aspek scratch itu termasuk lah isipadu minyak yang ada dalam tangki sekali. Tanya jugak petrol jenis ape yang dipakai. Salah isi karang haru je.



Sementara kereta masih di situ bersama-sama dengan org rent a car itu, ktorg test2 lah ape2 yg ptt. 1st timer dari segala segi camtu lah. Left handed kan, semua perempuan lak tuh. Chuak sket. Ktorg test lah segala segi, signal, brek dan sebagainya. Macam amik kelas memandu balik je. Hehe.  And then ktorg tanya camna nak gune GPS, which is sepenuhnya dalam bahasa korea. Beliau dengan baik hati menunjukkan teori dan praktikal sekali. GPS die sangat aweeesssssssoooooooooooommmmmmmmmmeeeeee~ mmg like banyak2 kali lah. Convenient, masuk no telefon je trus die guide sampai ke destinasi. Recalculating. Recalculating memang xde. Dah agak2 cukup segunung keyakinan berbekalkan doa, ktorg pun bergerak lah mencari arah.


lihatlah. masuk nombor tepon je. dah ada estimation brp jarak2 ke tempat kejadian. x ke awesome. hehe
tadaa~ kereta kami orang


Selepas
Yakni time nak pulangkan kereta, isi minyak siap2 then bawalah terus kereta itu ke tempat kita ambil awal2 dulu. Setelah mereka dan diri sendiri berpuas hati dengan penampilan kereta, check2 balik ada barang tertinggal atau tidak, kita pulangkan kunci then annyeonghaseyo, kamsahmanida, hi hi bye bye lah dengan pemilik kereta sewa tersebut.

Itu sahaja.
Segala perhatian anda saya dahului dengan ucapan terima kasih ^^

6 comments:

  1. baca entri ko ni buat bertambah2 semangat nak gi trip bulan 6 nanti, apa2 pun aku berharap ketua rombongan kami take note lah segala pengalaman anda..hehe.. i offer diri jd driver je lah kot :P

    ReplyDelete
  2. hehe...ade jugak part2 saspen. nnt aku stori. rs sempat kot nk publish before korg nye trip nnt. keke

    ReplyDelete
  3. salam..
    memang pusing satu jeju dengan kerete je ke?
    pegi west ke east?
    lepas tu senang x nak carik tempat2 sume?
    satu lagi parking dekat guest house dye caj x?

    time kasihhh..

    ReplyDelete
  4. salam

    haah. ktorg pusing2 pki keta je.
    pergi dua2 tp xdpt nk cover sume tempat lah.
    g wajib2 je.
    senang nak cari tmpt kalo ade no tepon. mmg no tepon tuh WAJIB ada.
    1) leh msk dlm GPS
    2) in case sesat2, kalo tny org takpun pakcik teksi ,kdg die tlg tepon tmpt tuh tny direction
    if dpt jugak, salin sume nama tmpt dlm hangul, sebab diorg tak pandai baca rumi :)
    parking dkt guest house biasanya tak caj cume limited sket lah tmpt nya.

    hope it helps

    ReplyDelete
  5. terima kasih.. membantu sgt..
    dah tgk website yehatour tu tapi mcm xbanyak sgt info pasal kerete sewe..
    mcm mane ye nak amek?
    kene book dulu sebelum dtg ke or dah sampai baru uruskan?

    maaf ye banyak tanye..
    btw salam ukhwah.. =)

    ReplyDelete
  6. kat yeha tour belah kanan tuh ade rent a car kan
    situ mmg takde borang ape
    kene tny diorg melalui online Q&A board tuh
    kt situ nnt die tny lah nk keta jenis ape, brp lame sume
    dh settle byrn sume nnt die akan hntr confirmation kt emel
    print out bnda yg die bg, bwk ms nk amik keta nnt
    mcm tu lah kirenya

    salam ukhwah juga~

    ReplyDelete