Tuesday, 17 January 2012

It's a Seoulful Journey : Episode 1

Semua entry berkenaan Seoul dan Jeju adalah backdated punya

Assalamualaikum wbt

For me, ini adalah kali pertama menaiki international flight. (kelas ko jaaaaahhhhhhhhhhh – org lain g Negara serumpun dulu atau at least negara yg bahasa pengantar nya English, ko trus ke Korea)

Ahli rombongan terdiri daripada me, Jue, Hana and Rean. Kalo org tanya pergi dgn sape, susah jgk nk describe, sebab masing2 pun adalah kwn kepada kwn. Takdelah susah pun. Jue kwn sek men, Hana kwn U. Jue and Hana sebilik time matrik and Rean pun sama matrik merangkap kawan seBangi dgn Hana. Kire yg tak kenal satu sama lain, aku ngn rean je sebnanye. Ini adalah pertama kali ktorg travel bersama-sama. Tp yang pasti semua pun pertama kali pergi ke Korea jadi boleh lah nk jakun bersama-sama. Hehe.

31 October 2011

Flight dijadualkan pukul 2.45. jadi janji jumpa di LCCT dalam pukul 12 cmtu. Aku ade lambat sket gerak dr rumah tp luckily sempat naik bus dr KL Sentral pukul 11.30 punya. Sampai2, check in, lunch kejap di restoran berhampiran n trus masuk departure hall. Solat siap2 tak lama lepas tuh trus calling untuk boarding. Tengah2 beratur nampak cm familiar je akak dua org neh. Dlm flight tegur,

Me : akak kawan kak Zarina Jani eh?
Kakak 1 dan 2: eh mane kenal
Me: tengok dlm blog die ade gmbr akak. Akak nk g Korea ke? (ape ke bangang soalan sedangkan dh naik flight yg depart ke Korea pun)
Trus kene gelak ngn Hana “agak2 lah ko. Kalo kat bawah tadi tny logic lah jugak.
(pasni kalo tetibe ade org tegur, maknenye knal melalui alam maya lah tuh. hik hik hik)

Memang destinasi adalah sama iaitu Seoul. Kahkah. So berkenalanlah kami org dgn kak Tutie and kak Acha. Since aku ngn Jue pindah tmpt duduk belakang untuk kuak lentang and kupu2 gaya bebas, idok ler dapat kami menjoin perbualan dengan lebih lanjut lagi. 



Selepas menempuh beberapa jam perjalanan bersama AirAsiaX, Now Not Everyone Can Fly, tepat jam 9.45 malam waktu tempatan, tibalah kami ke tempat yang dituju. Shuttle train perlu diambil untuk ke Imigresesn dan untuk claim baggage. Tak lama pun. Sampai2 kat imigresen, beratur lah seperti biasa. Kat sini lah ktorg berhadapan dengan perkara yang cuak jugaklah untuk yang pertama kali ke luar Negara seperti kami. Ktorg beratur kat tmpt yang sama. Aku ngn Rean lepas dah. Hana ngn Jue kene masuk balik 2,3 kali sebab dia tak berpuas hati dgn arrival kad yang diisi. I’ll try to inform them yang ktorg neh satu group, tidak dilayan pulak. Ces. Mujur Hana dengan Jue ada itinerary dgn dorg, bolehlah godek2 mencari jawapan. Silap sebab mention Jeju and Seoul sahaja. Dia nak nama guest house atau hotel sekali. Ok. Ktorg belajar dh kat situ. Tp kenapa lepas tuh Jue pergi dekat Imigresen lelaki senang je lepas ek. Haha. Masalah problem sebebarnya dekat lmigresen awal2 tuh sebab language barrier. Yang lelaki itu boleh lah ckp English sket2. Yang perempuan tadi agak limited sket English dia. Yang pasti, ktorg lah org terakhir sekali yang keluar dr situ.


wohoo~ dah sampai korea. annyeonghaseyo
Settle2 semua, ktorg tggu jap Malaysian family yang akan duduk kat hotel yang sama iaitu  Incheon Airport Guest House. Hampa diorg stroller anak dia rosak. Cari information counter, mintak diorg tolong call kan guest house sebab guest house ade provide free pickup from airport. Dah janji jumpa kat mana, depan exit 8 kalo x silap, tggulah smpi van diorg sampai. Dalam airport suam-suam kuku je. Ramalan kaji cuaca menyatakan suhu kat luar macam aircond. Jadi xdelah berapa sejuk sgt.


di hentian ini~
Setelah beberapa lama, sampai lah van yang ditunggu. Guest house tersebut jaraknya dalam 10 minit dengan kenderaan. Lmbt ktorg smpi, nk dekat pukul 11 lebih jugak lah. Masuk ofis jap settlekan pembayaran, then dia tny apa plan ktorg esok hari. Ktorg decide untuk join Incheon City Tour, the die suggest untuk ke Airport sebab situ kan ade jaringan subway and boleh tny ape2 yg ptt dkt airport. Tanya lagi, pukul brp airport transfer paling awal. Ujarnya, kekerapan sejam sekali, plg awal 7.45 pagi. Then dia tmbh, esok bila check out just bg je kunci pada driver. Ktorg dalam hati, ‘wah, percaya gile die pada driver’. Tp actually, diorg take turn jugak. Org yang sama drive, org yang sama jugak jaga office. Oh, diorg punya English very good. Walaupun sebutir2 dia sebut, tapi sangat jelas, terang dan nyata.

Settle2 sume, amik kunci naik, ke atas. Tadaa~


comfy and spacious kan. kan. 
Besar kan. 20000 won per person/night. Gembira rasa hati. Penat toksah ckp. After makan megi mengalas perut di malam hari. Ktorg pun tidur lah. Lena diulit mimpi.

Akan datang: Incheon City Tour takde?

No comments:

Post a comment