Sunday, 1 January 2017

2017

Salam alaikum

Maaf jika lama dah tak berupdate kerana mostly update di instagram sahaja.
Boleh follow di ig, kerana di sana juga merangkap diary.

Jadi, kita bertemu kembali di tahun baru.

Seperti tahun-tahun sebelumnya yakni 2013, 2014, and 2015, let's look back on previous 2016.

Januari

  • Start preparing for Mulu. Jadi training is a must. Ini ada sedikit intro pasal preparation Trip Mulu kami
  • Gunung Datuk with #bocahxvnture. Cuak jadi gogo. Pastu mengah dok belakang. Datuk is awesome as always.
  • Bukit Saga with Mulu and Kinabalu clan
  • Bukit Chenuang guided by tlu Raja
  • 10km Shah Alam Night Run
  • Sg Pisang dengan colleague
  • Final training for Mulu - Gunung Nuang via Pangsun


Februari

  • #geng26mulu menawan the Pinnacles. Entri sampai hari ketiga sahaja yang siap maafkan saya
  • Mesmerizing-mulu-day-1
  • Mesmerizing-mulu-day-2
  • Mesmerizing-mulu-day-3
  • Day trip to Brunei
  • Sambung training for Kinabalu pula. Ke Gunung Berembun pula kita. Alhamdulillah kali ini semua dapat keluar sebelum malam.
  • 2D1N trip to Rajah with #bocahxvnture. Hate those track but love Lata Naning very much.


Mac

  • Ke Kinabalu bersama #bocahxvnturetrip2016. 27 orang kali ini. 
  • Register for UEM Run tapi atounk yang larikan hahaha.
  • Attending Ishak's wedding. Hiking buddy masa ke Yong Belar. Dan kami dikejutkan dengan pemergian kak Laila.
  • Follow program ofis ke Sungai Kejar, dan terjebak dengan Tere Liye. Please read his novel. Rindu. Sangat recommended.
  • Reunion Kinabalu di Janda Baik and attending Chidah's wedding as well as watching Rizal's performance at Istana Budaya. Teater Cindua Mato. Macam ada tengok cerita Lela Manja juga tapi tak ingat bila.


April

  • Freemarket Sukaamal at Pulau Indah
  • 10km Ampang Jaya Night Run
  • Sis is getting married.


Mei

  • West Tabur dengan teman persekolahan dan teman kepada teman persekolahan.
  • Masuk radio Asyik sat untuk setengah jam slot kesihatan. Ewah. acah-acah. 
  • Mendodol di PAC sempena kedatangan Ramadhan. Siksa rasa mengacau 12 jam tanpa henti.
  • Ke Pos Bihai. Dah lama tak masuk pedalaman. Kekangan kenderaan.


Jun

  • Ifthar bersama #cintarinjani.
  • Ramadhan.
  • Ke Pos Simpor dan melepaskanmu trip Banda Aceh. Tapi sempat rangka Aceh-serambi-mekah-itinerari
  • Reunion ifthar bersama teman sekolah menengah.
  • Attending kursus kahwin bersama ira, sapik dan migha dan ifthar di PAC. 


Julai

  • Hari Raya
  • 21 km Team Malaysia Fan Run. 1st HM ever. Doable sebenarnya. Cubalah. Tips untuk pertama kali, carilah cutoff time yang 4 jam ke atas. hiks
  • Attending Azah and Akip's wedding at Johor.
  • Overnite at Singapore. Penuh drama di Imigresen. Dan sewaktu pulang eeim dan kawan entertain kami di SSMY by Adeeb.
  • Ke Apek Hill dengan kawan2 Aisyah.


Ogos

  • Jerangkang Waterfall with #bocahxvnture
  • Registering for 10 km and SCKLM. Thanks kawan along tolong larikan. Dah dua kali saya skip ni kiki. Maafkan saya kerana Jerangkang lebih memikat hati. Rindu hutan. Thanks kepada pakatan berjalan, we got the chance to try the zipline!
  • Afend kawen.
  • Santai Ledang 2D1N
  • Hantar adik ke Kuantan lantas ke Sungai Lembing pula.


Sept

  • Back to school.
  • Picnic seketika di Sungai Pertak.
  • Another sis is getting married. So jalan-jalan Kuantan lagi. hihi. Ke Gambang Safari. Tiket online sangat worth it. Jangan lupa beli k.


October

  • Family time at Cameron.
  • 11 km fun run tapi banyak jalan. Last minute event sempena Hari Sukan Negara. Murah so kami join lah. Lagipun bila lagi nak lari (read:jalan) di Litar Sepang.
  • Homelympic at Klang. For underprivileged children. Having fun under scorching sun.
  • 21km MPKj Half Marathon. Alhamdulillah managed to finish it below 3 hours. Training itu perlu.
  • Hi-tea Alumni.
  • Climbing at PCP. Thanks Jiha for introducing us this activity. Harap dia sudi belay saya sampai bila-bila. kahkah.
  • Impromptu trip to Ipoh sebab adik cuti.
  • Ke Palembang kita. Ini entrinya.

  1. Sumsel-day-1-Palembang-Pagaralam
  2. Sumsel-day-2-Pagaralam-Dempo
  3. Sumsel-day-3-Dempo-Puncak-Merapi
  4. Sumsel-day-4-5-Pagaralam-Palembang-KL


November

  • Nuang lagi. Aisyah dah lama tak masuk hutan katanya. Time ni sangat malas sebab penangan Dempo tak hilang lagi.
  • 21km Putrajaya Night Marathon. Timing ke laut. Sama macam 1st time HM.
  • Pulangnya mak cik ke pangkuan Ilahi.


Disember

  • Hatyai and Krabi. Drama banyak. Kat imigresen, kena tinggal bas, communication breakdown dengan orang van dan tuk tuk. Tapi pengalaman yang mematangkan ye tak. Haha.
  • 10km Larian Perpaduan Komuniti Klang. Masuk sebab murah. The last run for this year.
  • Pemergian rakan persekolahan. Ralat sangat tak sempat menziarah. 
  • Attending Sapik and Migha's wedding lantas jalan-jalan cari makan Ipoh kesekian kali.
  • 5km fun run Larian Kemanusiaan GEMS. Takde maknanya larian tempoh hari yang last. Ni pun termasuk sebab murah dan teman Fai run gitu.


16bestof16


That's how 2016 for me.
Semestinya in between ada trip makan-makan wayang-wayang berpoya-poyaan dengan #perempuankegemaran #lelakikesukaan dan #keluargakesayangan.

Nampak gembira kebanyakkannya tapi of course di sosial media saya up yang baik-baik sahaja.
Yang tak baik, segala duka simpan dalam hati sahaja. Buang jauh-jauh. Tanam dalam-dalam.

Resolusi tahun ini?
Sayangi diri. Hihi.

Al-fatihah buat yang telah pergi. Moga ada iktibar buat diri.

Terima kasih semua kerana sentiasa ada.

Hingga jumpa lagi.
Moga yang baik-baik sahaja menanti.
Moga yang baik-baik sahaja untuk semua.
Sentiasa.

Amin.


No comments:

Post a Comment